MENU ŚNIADANIOWE

SZAKSZUKA – jajka zapiekane z pomidorami i podawane ze świeżo wypiekanym przez nas pieczywem

16 zł

JAGLANKA – z pieczonymi korzeniami, orzechami włoskimi i grzybami                                             

16 zł

BLT – kanapka podawana z boczkiem, jajkiem sadzonym, pomidorem i sałatami

22 zł

GRANOLA pieczone płatki owsiane z dodatkiem orzechów i nasion, wiórków kokosowych, miodu, podane z jogurtem i owocami

16 zł

JAJKA Z KOZIM SEREM – wędlinami i pomidorem

22 zł

DWA JAJKA Z WOLNEGO WYBIEGU NA TWÓJ SPOSÓB – jajecznica, jajka sadzone

8 zł

MENU GŁÓWNE

PRZYSTAWKI

MAKRELA W OCCIE  z sałatką z buraka i wędzoną śmietaną

18 zł

TATAR WOŁOWY z jajkiem od kury zielononóżki, domowymi marynatami i pudrem z buraka

26 zł

KREWETKI Z CHORIZO w winno-maślanym sosie z czosnkiem i pietruszką

37 zł

ZUPY

ROSÓŁ na 3 mięsach z domowym makaronem i marchewką

16 zł

KASZUBSKA zabielana zupa rybna z ziemniakami, dorszem i korzeniami

24 zł

BARSZCZ NA ZAKWASIE z pieczonymi burakami i fioletową marchewką

16 zł

DANIA GŁÓWNE

PIERŚ Z KURCZAKA z ziemniakami gratin, marchewką z groszkiem i ciemnym sosem

29 zł

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA w kruszonce pietruszkowej z puree ziemniaczanym, pieczonymi burakami i sosem ba bazie cydru

36 zł

STEK Z ROSTBEFU z ziemniakami gratin, puree z jabłek i pietruszki , kolorowymi marchewkami i sosem demi glace

69 zł

DORSZ z emulsją ze szpinaku gruntowego, kremową kasza gryczaną i pieczoną dynią

34 zł

MAKRELA na pietruszkowo-ziemniaczanym puree z pieczoną pietruszką i musem z dyni

32 zł

PIEROGI z gęsiną z consome grzybowym i wędzoną śmietaną

28 zł

MENU DLA DZIECI

NIE BĘDĘ TEGO JADŁ! – rosołek z domowym makaronem i marchewką

 14 zł

A FUJ! – nuggetsy z kurczaka z frytkami i surówką colesław

22 zł

NIE LUBIĘ! – spaghetti bolognese z parmezanam

23 zł

DESERY

GRUSZKA w winie z kruszonką, lodami i plastrem miodu

 18 zł

MUS Z PIETRUSZKI z białą czekoladą, orzechami ziemnymi, ciastem francuskim i świeżymi owocami

18 zł

CIASTO DNIA

16 zł

ZATOKOWY SŁOWNIK KULINARNY

Nasz ŁOSOŚ pochodzi z jedynej na świecie hodowli, w której rozwija się i rośnie w bardzo czystej i bezpiecznej mikrobiologicznie wodzie geotermalnej z okresu Dolnej Jury. Hodowany jest bez użycia antybiotyków, środków chemicznych i GMO.

WOŁOWINA

Pochodzi z Pniew, gdzie hodowana jest po okiem najlepszych ekspertów z Polski oraz Irlandii. Wypasanie krów zgodnie z naturą, odpowiednie żywienie i ubój sprawiają, że to jedna z najlepszych wołowin na świecie o czym świadczy tegoroczny tytuł Złotego finalisty „World Steak Challenge”.

SERY KOZIE

Są z gospodarstwa Kaszubska Koza. Rekomendowane przez Slow Food Polska. Wszystkie sery powstają z niepasteryzowanego, ręcznie dojonego mleka a pastwiska, na których jest hodowla są naturalne, od kilkunastu lat nawożone wyłącznie naturalnymi nawozami.

Kozie babki to sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Zawsze z dodatkiem np. lubczyku, kozieradki, czosnku niedźwiedziego.

Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka dni a potem przez kilka godzin wędzony jest w dymie z drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony.

Nasze MIODY pochodzą z małej rodzinnej pasieki „Miodem Słodzone”. Historia pasieki sięga początków XX wieku, Miody produkuje Tomek Petryka, kontynuując tradycję jest przedstawicielem 5 pokolenia pszczelarzy w rodzinie.

Miód wielokwiatowy zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów. pszczoły wytwarzają go z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak.

Miód spadziowy wytwarzany przez pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.

Zacznij pisać i wciśnij enter by szukać